Înființarea SRL
Eşti în căutarea unui job dar din diverse motive nu reuşeşti să găseşti unul care să ţi se potrivească? Eşti angajat dar locul de muncă nu te mai mulţumeşte nici profesional, nici financiar? Atunci, ce-ai zice dacă din angajat te-ai transforma în investitor şi angajator?
Înfiinţare firmă
Înfiinţarea unei firme este visul multora dar pe care foarte puţini îndrăznesc să-l atingă. Poate părea complicat însă cu puţin curaj şi încă puţin ajutor poţi reuşi să înfiinţezi o societate comercială. O firmă de contabilitate cum este City Square îţi poate oferi servicii de consultanţă pentru a alege forma juridică potrivită ideii tale de afaceri iar mai departe paşii de urmat sunt destul de clari şi simplu de parcurs. Dacă după consultări ajungem împreună la concluzia că forma juridică potrivită pentru tine (şi ceilalţi asociaţi) este cea de Societate cu Răspundere Limitată, atunci noi vom începe procedurile pentru înfiinţarea firmei.
Cum contribuie City Square la SRL-ul tău
În primul rând, după ce decidem că firma ta va fi SRL şi cunoaştem domeniul de activitate în care va activa, trebuie să alegem codul CAEN. Pentru experţii contabili din cadrul companiei noastre acesta este un pas simplu dar dacă ai face acest lucru de unul singur s-ar putea să ţi se pară complicat şi ţi-ai asuma un risc, pentru că un cod CAEN ales greşit îţi poate crea mari probleme pe mai departe.
De asemenea, vom stabili împreună câteva variante de nume şi un sediu social pentru care trebuie să se încheie un contract de comodat sau închiriere între proprietarul de drept şi noua firmă. Numele este necesar la conceperea actului constitutiv, care mai trebuie să conţină şi:
- Datele de identificare ale asociaţilor
- Durata de funcţionare a societăţii
- Sediul social
- Domeniul principal de activitate – cod CAEN
- Domeniul secundar de activitate (dacă firma va avea aşa ceva) – cod CAEN
- Capitalul social subscris şi vărsat
- Procentele deţinute de fiecare asociat ca urmare a participării la capitalul social
- Datele de identificare ale Administratorului firmei şi perioada deţinerii acestei funcţii
- Datele cenzorilor sau auditorilor financiari
Actul constitutiv trebuie depus la Registrul Comerţului, împreună cu celelalte documente, în maximum 15 zile de la încheierea lui. În calitate de asociat/asociaţi/administrator trebuie să completaţi o „Declaraţie pe propria răspundere” care să ateste că sunteţi compatibili cu aceste funcţii.
Capitalul social precizat în actul constitutiv că va fi vărsat în numerar trebuie depus într-un cont bancar special de capital social iar actele care dovedesc depunerea sumei ne sunt necesare la întocmirea dosarului ce va fi depus la Registrul Comerţului.
Înregistrarea la Registrul Comerţului
Odată parcurşi paşii anteriori, întregim dosarul pentru a fi depus la Registrul Comerţului. Acesta trebuie să conţină:
- Actul constitutiv
- Chitanţa de la bancă (pentru capitalul social depus)
- Specimenul de semnătură a Administratorului
- Contractul de comodat/închiriere asupra sediului social şi acordul vecinilor pentru înfiinţarea firmei
- Copie a actului de proprietate al sediului social
- Rezervarea denumirii firmei
- Cazierul fiscal al asociaţilor şi administratorului
- Declaraţiile pe proprie răspundere ale asociaţilor
- Copii ale actelor de identitate ale asociaţilor
- Formularele furnizate de Registrul Comerţului
- Vectorul Fiscal
După depunerea dosarului şi aprobarea lui, Registrul Comerţului va elibera Certificatul de înregistrare pentru noua firmă, Hotărârea Tribunalului şi Certificatul Constatator iar firma şi-a început existenţa. În termen de 30 de zile, aceasta trebuie înregistrată şi la Administraţia Fiscală.
City Square te poate ajuta să-ţi înfiinţezi firma şi s-o administrezi în cel mai bun mod. Un expert contabil va fi întotdeauna la dispoziţia ta pentru a-ţi oferi consiliere şi ajutor, de la întocmirea dosarului de înmatriculare la înscrierea în scopuri de TVA şi contabilizarea tranzacţiilor firmei.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply
spor la clienti
multumim :)