Suspendarea activității și solicitarea regimului de declarare derogatoriu
În cazul în care se găseşte într-o situaţie complicată, din punct de vedere financiar şi nu numai, o societate comercială are posibilitatea de a-şi suspenda activitatea pe o perioadă mai mare de 12 luni şi de cel mult 3 ani consecutivi. În acest interval de timp, societatea colectează TVA pentru activităţile impozabile, deşi înregistrarea în scopuri de TVA îi este anulată, deci nu îşi poate deduce TVA aferentă achiziţiilor. Firma aflată în stare de inactivitate temporară are obligaţia de a depune declaraţiile fiscale la Registrul Comerţului chiar dacă sumele vor fi zero.
Pentru a evita această situaţie şi a-şi simplifica depunerea declaraţiilor, operatorul comercial trebuie să solicite regimul de declarare derogatoriu la Administraţia Financiară. Regimul de declarare derogatoriu şi procedura de obţinere a acestuia sunt definite şi reglementate prin OPANAF 1221/2009 privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriu, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit acestuia, pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, contribuabilii trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
- să nu desfăşoare niciun fel de activitate;
- să nu obţină venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare şi/sau alte elemente similare veniturilor;
- să nu dispună de personal angajat şi să nu plătească venituri cu regim de reţinere la sursă a impozitului;
- să figureze, în evidenţa fiscală, cu toate obligaţiile declarative şi de plată îndeplinite;
- să nu aibă în curs de soluţionare un decont cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor;
- să nu facă obiectul unei acţiuni de inspecţie fiscală, în curs de derulare;
- să nu fie înscrişi în lista contribuabililor declaraţi inactivi;
- în cazul persoanelor juridice, înfiinţate în baza Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, inactivitatea temporară să fie înscrisă în registrul comerţului.
Conform Ordinului ANAF, contribuabilii pot solicita regimul de declarare derogatoriu prin depunerea la organul fiscal în a cărui evidenţă fiscală sunt înregistraţi, a unei cereri în care să declare pe propria răspundere că îndeplinesc condiţiile cerute şi să menţioneze perioada pentru care solicită derogarea. Societăţile comerciale trebuie să depună împreună cu cererea şi o copie a extrasului de registru emis de Oficiul Registrului Comerţului, dovadă a înscrierii inactivităţii.
Potrivit Legii 4/2014 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, pot opta şi contribuabilii persoane fizice autorizate, regimul de declarare derogatoriu poate fi cerut şi de către persoanele fizice autorizate.
Încetarea regimului de declarare derogatoriu are loc:
- La data completată în cerere de către contribuabil şi aprobată de organele fiscale;
- Începând cu luna în care solicitantul regimului nu mai îndeplineşte cel puţin una dintre condiţiile impuse.
Prelungirea regimului de declarare derogatoriu se poate face doar în urma depunerii unei noi cereri şi a aprobării (în acelaşi termen de 30 de zile) de către Administraţia Financiară.
Declaraţiile fiscale ce se supun regimului de declarare derogatoriu:
- Formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”;
- Formularul 101 „Declaraţie privind impozitul pe profit”;
- Formularul 102 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul asigurărilor sociale şi fondurilor speciale”;
- Formularul 103 „Declaraţie privind accizele”;
- Formularul 104 „Declaraţie privind distribuirea între asociaţi a veniturilor şi cheltuielilor”;
- Formularul 120 „Decont privind accizele”;
- Formularul 130 „Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă”;
- Formularul 300 „Decont de taxă pe valoarea adăugată”.
Pentru perioada de timp în care agentul economic NU s-a aflat în perioada regimului de declarare derogatoriu, acesta are obligația de a depune: Formularul 100 „Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat”, Formularul 120 „Decont privind accizele”, Formularul 130 „Decont privind impozitul la ţiţeiul din producţia internă”.
Sub incidenţa regimului de declarare derogatoriu NU intră depunerea situaţiilor financiare anuale, acestea fiind obligatorii indiferent de starea sub care este înregistrat agentul economic.
Leave a Reply