De câte ori putem prelungi un contract de muncă pe perioadă determinată?
Orice persoană care prestează muncă pentru și înfolosul unui angajator, trebuie să aibă cu acesta încheiat un contract care să reglementeze condițiile de muncă, sarcinile, responsabilitatile, autoritatea și condițiile de remunerare.
Având în vedere preverederile art. 12 din Legea 53/2003 – Codul Muncii, conform cărora:
(1) Contractul individual de muncă se încheie pe durată nedeterminată.
(2) Prin excepție, contractul individual de muncă se poate incheia și pe perioadă determinată, în condițiile expres prevăzute de lege.
Vom trata în acest articol, aliniatul (2) și anume condițiile de încheiere a contractului individual de muncă pe perioadă determinată.
Când putem încadra persoane cu contract individual de muncă pe perioadă determinată?
Art. 83 din Legea 53/2003 – Codul Muncii, stabilește situațiile în care o persoană poate fi încadrată cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, și anume:
a) în locuirea unui salariat în cazul suspendării contractului său de muncă, cu excepția situației în care acel salariat participă la grevă;
b) creșterea și/sau modificarea temporară a structurii activitătii angajatorului;
c) desfăsurarea unor activităti cu caracter sezonier;
d) în situația în care este încheiat întemeiul unor dispoziții legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fără loc de muncă;
e) angajarea unei persoane care, întermen de 5 ani de la data angajării, îndeplinește condițiile de pensionare pentru limită de varstă;
f) ocuparea unei funcții eligibile în cadrul organizațiilor sindicale, patronale sau al organizațiilor neguvernamentale, pe perioada mandatului;
g) angajarea pensionarilor care, în condițiile legii, pot cumula pensia cu salariul;
h) în alte cazuri prevăzute expres de legi speciale ori pentru desfăsurarea unor lucrări, proiecte sau programe.
Care sunt condițiile de îndeplinit în executarea unui contract individual de muncă incheiat pe perioadă determinată?
Art. 82 din Codul Muncii reglementează condițiile de încheiere a unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, și anume:
(1) Prin derogare de la regula prevăzută la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, în cazurile și încondițiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2) Contractul individual de muncă pe durată determinată se poate încheia numai în formă scrisă, cu precizarea expresă a duratei pentru care se încheie.
(3) Contractul individual de muncă pe durată determinată poate fi prelungit, în condițiile prevăzute la art. 83, și după expirarea termenului inițial, cu acordul scris al părtilor, pentru perioada realizării unui proiect, program sau unei lucrări.
(4) Între aceleași părti se pot încheia succesiv cel mult 3 contracte individuale de muncă pe durată determinată.
(5) Contractele individuale de muncă pe durată determinată încheiate în termen de 3 luni de la încetarea unui contract de muncă pe durată determinată sunt considerate contracte succesive și nu pot avea o durată mai mare de 12 luni fiecare.
Astfel contractual individual de muncă pe perioadă determinată se încheie în formă scrisă și în plus față de contractual individual de muncă pe perioadă nedeterminată trebuie să prevadă expres perioada de valabilitate, se înregistrează în Registrul General de Evidența a Salariaților și se transmite către Inspectoratul Teritorial de Muncă în aceleași condiții ca un contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată.
Când în termen de până la 3 luni de la încetarea unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, se încheie cu același angajator un alt contract peperioadă determinată, avem de aface cu contracte succesive.
Codul Muncii, prin art. 82 alin (4) și (5) ne limitează la cel mult 3 contracte succesive care nu pot avea fiecare o durată mai mare de 12 luni.
Perioada maximă pe care se poate încheia un contract individual de muncă pe perioadă determinată este conform art. 84 alin (1) din Codul Muncii, de 36 luni: “(1) Contractul individual de muncă pe durată determinată nu poate fi încheiat pe o perioadă mai mare de 36 de luni”
Art. 83 alin (3) ne permite prelungirea contractului individual de muncă inchetat pe perioadă determinate, după expirarea perioadei pe care a fost încheiat, prin încheierea cu acordul părților (angajat și angajator) unui act adițional la contract, iar art. 84 alin (1) din Codul Muncii ne informează cu privire la perioada maximă pe care poate fi încheiat un contract individual de muncă pe perioadă determinată și anume 36 de luni.
De cate ori se poate prelungi un contract de munca pe perioada determinata?
De retinut este că nu avem nicio restricție în ceea ce privește numărul de prelungiri a unui contract individual de muncă pe perioadă determinată, astfel putem face oricâte prelungiri dorim cu condiția să respectăm termenul maxim de 36 de luni. În concluzie putem prelungi un contract individual de muncă și din luna în luna, cu condiția să respectăm termenul maxim contractual cu o perioada care in total acumuleaza o perioada de 36 luni.
Exista si dezavantaje la incheierea unui contract de munca pe durata determinata?
Perioada de probă la care poate fi supus un salariat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată, este reglementată de art. 85 din Codul Muncii, după cum urmează:
Salariatu lîncadrat cu contract individual de muncă pe durată determinată poate fi supus unei perioade de probă, care nu va depăsi:
a) 5 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mică de 3 luni;
b) 15 zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă cuprinsă între 3 și 6 luni;
c) 30 de zile lucrătoare pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucrătoare în cazul salariaților încadrați în funcții de conducere, pentru o durată a contractului individual de muncă mai mare de 6 luni.
Perioada de probă este perioadă pe durata sau la sfârșitul căreia, contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la inițiativa oricăreia dintre părti, fără a fi necesară motivarea acesteia.
Șanse egale de muncă și tratament
a) Salariații cu contract individual de perioadă determinată au aceleași drepturi și obligații ca salariații echivaleti. Salariații echivalenți sunt salariații încadrați pe aceeași funcție și care desfășoară aceeași activitate, dar sunt încadrați cu contract individual de muncă pe perioadă nedeterminată. În cazul în care în cadrul angajatorului nu există salariați echivalenți, salariații cu contract individual de muncă pe perioadă determinată vor fi tratați conform contractului colectiv de muncă aplicabil la nivel de unitate.
b) Salariații cu contract individual de perioadă determinată au dreptul de a opta pentru un contract pe perioadă nedeterminată dacă în cadrul organizației sunt locuri vacante corespunzătoare pregătirii lor profesionale. Informarea salariaților cu contract individual de muncă peperioadă determinată cu privire la locurile vacante din organizație care ar corespunde cu pregătirea lor profesională intră în datoria angajatorului.
Ce se întâmplă dacă salariatul este înconcediu medical în timp ce contractual individual de muncă încheiat pe perioadă determinată expiră?
Încetarea contractului individual de muncă la expirarea perioadei determinate pe care a fost încetat reprezintă încetare de drept.
Încetarea de drept prevalează în fața concediului medical, astfel în situația în care va aflați în concediu medical și contractual încetează, angajatorul are obligația de a va întocmi decizia de încetare, de a va lua în calcul și a va plăti concediul medical până la data încetării, restul zilelor de concediu medical vor fi plătite, conform OUG 158/2005-privind concediile și indemnizațiile de asigurărisociale de sănătate, se achită din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate de către casele de asigurări de sănătate unde medicul de familie al asiguratului are incheiată convenție.
Persoanele încadrate cu contract individual de muncă pe perioadă determinata beneficiază de șomaj?
Conform Legii 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimulare a ocupării forței de muncă, o persoană poate beneficia de indemnizație de șomaj, dacă realizează stagiu de cotizare de 12 luni, în ultimele 24 de luni înainte de a opta pentru șomaj. La realizarea stagiului de cotizare de 12 luni participă șicontractele încheiate pe perioadă determinată.
Leave a Reply