Managementul conflictelor între angajaţi – personalităţile dificile
Fiecare dintre noi am întâlnit, în carieră sau în companie, “persoane dificile”. Dacă nu ştim să gestionăm corect şi preventiv relaţia cu aceştia va apărea conflictul (între manager şi subaltern, între angajaţii din acelaşi departament sau între doi manageri) şi apoi, ca rezultat al conflictelor, va fi instaurată frustrarea sau alte comportamente contraproductive. Este mai mult decât necesar să înţelegem care este sursa unui asemenea comportament dificil, care sunt cauzele provocatoare pentru a putea anticipa acţiunile astfel încât să le putem aborda înainte de a se manifesta.
O persoană se califică ca fiind dificilă atunci când unele trăsături ale caracterului său (manifestate în comportament) sunt prea accentuate sau rigide, inadaptate situaţiilor, cauzând astfel sentimente negative (tensiuni) propriei persoane sau celorlalţi cu care interacţionează.
Colaborarea cu o persoană dificilă poate fi influenţată de mai mulţi factori şi depinde de respectul de sine, încrederea în sine, curajul profesional specifice persoanei în cauză dar şi de specificul culturii organizaţionale din care face parte.
Astfel de comportamente în departamente pot produce lipsa de entuziasm sau inspiraţie la locul de muncă a membrilor unei echipe. În concluzie, rezultatele echipei vor fi diminuate, din lipsa gestionării unor comportamente dificile.
Cum să te comporţi cu personalităţile dificile ca să nu-ţi afecteze întreaga activitate:
- Stabileşte că într-adevăr este o personalitate dificilă;
- Abordează situaţia în privat şi găseşte acţiunile care stau la baza acestui comportament;
- Află valorile şi convingerile persoanei dificile, pentru a identifica sursa comportamentului ori pentru a preveni anumite acţiuni;
- Observă persoana dificilă şi comportamentul acesteia în mediul de muncă;
- Încearcă să fii calm atunci când comunici cu o persoană dificilă şi să o însoţeşti în discuţii, mai mult decât atât, să o laşi să spună tot ce are de spus;
- Nu-i alimenta frustrările şi stabileşte-i, în schimb, limitele de exprimare şi comportament în mediul de muncă;
- Nu lăsa impresia că doreşti o schimbare dar arată-i că îţi doreşti o evoluţie a persoanei în cauză. Tu poţi să o însoţeşti în drumul spre schimbare;
- Apelează la un coach pentru a trata situaţia cu profesionalism; posibilitatea de a media conflictul intern al unei persoane dificile poate fi, de multe ori, rezolvarea pentru comportamentul dificil.
Orice comportament dificil are o sursă de acţiune şi de cele mai multe ori se bazează pe anumite sentimente trăite de persoana în cauză în trecut, ceea ce influenţează acţiunile acestuia în prezent.
Un coach cu abilităţi de mediere a conflictelor poate fi o soluţie utilă şi eficientă putând să prevină pierderea unui specialist din echipă, care se dovedeşte productiv individual dar în colectiv devine contraproductiv din prisma caracterului acestuia. Oamenii evoluează. Uneori au nevoie de conştientizare, de primul pas şi de însoţire pe drumul evolutiv.
Consultant autor
Gabriela Stemate
Leave a Reply