Noul Cod de Procedură Fiscală
Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 547 din 23 iulie 2015 şi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2016.
Această lege aduce o serie de modificări Codului de Procedură Fiscală, dintre care cele mai evidente sunt:
- TITLUL I, Art.1 debutează cu definiţiile a 40 expresii şi termeni, care în varianta anterioară a Codului de Procedură Fiscală se regăseau în interiorul fiecărui articol.
- În ceea ce priveşte înregistrarea fiscală a persoanelor fizice nerezidente, legea 207/2015 stabileşte că „odată cu solicitarea înregistrării unei societăţi la registrul comerţului, potrivit legii, sau, după caz, la cesiunea părţilor sociale ori a acţiunilor, respectiv la numirea de noi reprezentanţi legali sau la cooptarea de noi asociaţi ori acţionari, cu prilejul efectuării majorării de capital social, oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale transmit direct sau prin intermediul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, pe cale electronică, Ministerului Finanţelor Publice, solicitarea de atribuire a numărului de identificare fiscală pentru persoanele fizice nerezidente care, potrivit actului constitutiv, au calitatea de fondator, asociat, acţionar ori administrator în cadrul societăţii respective”. Iar Ministerul Finanţelor Publice atribuie numărul de identificare fiscală pe baza acestor date, efectuează înregistrarea fiscală a persoanelor fizice nerezidente şi emite certificatul de înregistrare fiscală în cazul în care acestea nu sunt înregistrate fiscal.
- Nivelul dobânzii pentru întârzierea plăţii taxelor şi impozitelor va scădea de la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere la 0,02% pentru ziua de întârziere (7,3%/an).
- Penalităţile pentru întârzierea plăţii impozitelor şi taxelor vor scădea, de asemenea, de la 0,02% pentru fiecare zi de întârziere la 0,01% pentru ziua de întârziere (3,65%/an).
- Art.181 introduce penalitatea de nedeclarare în cazul creanţelor administrate de organul fiscal central de 0,08% pentru fiecare zi ce depăşeşte data scadenţei (29,2% / an) „pentru obligaţiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de către contribuabil /plătitor şi stabilite de organul de inspecţie fiscală prin decizii de impunere”. Aceasta se poate reduce cu 75% la cererea contribuabilului, în cazul în care obligaţiile fiscale principale se plătesc sau se compensează ori dacă acestea se eşalonează conform legii.
Dacă obligaţiile fiscale principale sunt rezultatul unei evaziuni fiscale săvârşite de contribuabil, atunci penalitatea de nedeclarare se dublează.
În cazul în care contribuabilul nu depune declaraţia de impunere, iar autorităţile fiscale sunt cele care stabilesc obligaţiile fiscale principale, atunci nu se aplică sancţiunea pentru nedepunerea declaraţiei, ci doar penalitatea de nedeclarare.
- Creanţele fiscale stabilite de organele fiscale se prescriu în termen de 5 ani însă, potrivit legii 207/2015, termenul „începe să curgă de la data de 1 iulie a anului următor celui pentru care se datorează obligaţia fiscală, dacă legea nu dispune altfel”. Acest lucru face ca termenul de prescripţie să fie în realitate mai mare de 5 ani, în funcţie de data creanţei fiscale.
Pentru alte detalii puteţi apela la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply