Scutirea impozitului pe venit din salarii 16%, în domeniul IT
Serviciile de resurse umane pentru un client care activează în domeniul IT sunt foarte pretenţioase, atât din punct de vedere legislativ cât şi din punct de vedere al personalului încadrat.
Unul dintre cele mai importante beneficii ale angajatorilor care activează în domeniul IT este scutirea plăţii impozitului de 16% pe veniturile din salariu pentru salariaţii care participă la lucrări efective de realizare de soft.
Care este baza legală?
Scutirea impozitului pe veniturile din salarii se acordă cu respectarea condiţiilor impuse de legea 571/2003 – Codul Fiscal coroborat cu MFP 835/2015 privind încadrarea în activitatea de creaţie de programe pentru calculator, atât la nivelul angajatorului cât şi la nivelul salariaţilor. Astfel, pentru demararea procedurii de scutire a impozitului pe veniturile din salarii, este necesar să ne punem câteva întrebări:
- Care sunt specializările care fac obiectul scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salariu şi care sunt posturile pe care pot fi încadraţi salariaţii, conform Codului de Clasificare a Ocupaţiilor din România?
- Organigrama funcţională a angajatorului este prevăzută cu departamente în care pot fi încadraţi salariaţi calificaţi în domeniul IT?
- Care sunt condiţiile impuse de lege, care trebuiesc îndeplinite de companie pentru a putea beneficia de scutirea impozitului pe venitul din salarii şi care sunt condiţiile de acordare a scutirii?
Conform art.1, alin. (1), litera c) din Ordinul MFP 835/2015, salariaţii care pot beneficia de scutirea impozitului de 16% pe veniturile din salariu “deţin o diplomă acordată după finalizarea unei forme de învăţământ superior de lungă durată sau deţin o diplomă acordată după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, eliberată de o instituţie de învăţământ superior acreditată, şi prestează efectiv una dintre activităţile prevăzute în anexă”.
Până în 2013, Ordinul MFP 835/2015 menţiona clar 14 specializări care erau acceptate în scutirea impozitului, şi anume:
1) Automatică şi informatică industrială;
2) Calculatoare, Inginerie electrică şi calculatoare;
3) Electronică, Electronică aplicată, Electronică şi telecomunicaţii, Comunicaţii;
4) Matematică, Matematică informatică;
5) Informatică, Informatică economică, Informatică aplicată;
6) Cibernetică şi informatică economică, Cibernetică şi previziune economică, Statistică şi previziune economică, Contabilitate şi informatică de gestiune;
7) Calculatoare şi sisteme informatice pentru apărare şi securitate naţională, Ingineria informaţiei, Tehnologia informaţiei;
8) Informatică industrială, Informatică aplicată în ingineria electrică, Informatică aplicată în ingineria materialelor, Matematică şi informatică aplicată în inginerie;
9) Cibernetică economică;
10) Fizică informatică;
11) Chimie informatică;
12) Automatică şi informatică aplicată, Echipamente pentru modelare, simulare şi conducere informatizată a acţiunilor de luptă, Ingineria sistemelor multimedia;
13) Tehnologii şi sisteme de telecomunicaţii, Telecomenzi şi electronică în transporturi;
14) Transmisiuni, Echipamente şi sisteme electronice militare.
Mai sunt obligatorii calificările în domeniul IT?
De la data de 01.09.2015, calificarea în domeniile de mai sus nu mai este obligatorie, conform modificărilor legislative.
Ce este obligatoriu pentru a beneficia de scutire de impozit?
a) angajatul să fie rezident fiscal în România:
– fie cetăţean român sau european;
– fie cetăţean extracomunitar însă rezident fiscal în România;
b) activitatea să se desfăşoare în creaţia/dezvoltarea de soft;
c) încadrarea angajatului să fie una din cele mai jos listate.
Conform Codului de Clasificare a Ocupaţiilor din România, posturile în care pot fi încadraţi salariaţii care fac obiectul scutirii impozitului pe veniturile din salarii sunt:
- Analist / 251201,
- Programator / 251202,
- Inginer de sistem în informatică / 251203,
- Programator de sistem în informatică / 251204,
- Inginer de sistem software / 251205,
- Manager proiect informatic / 251206;
- Proiectant sisteme informatice / 251101,
- Administrator de baze de date / 252101.
Ce condiţii trebuie să îndeplinească compania?
Condiţiile care trebuie îndeplinite de angajator persoană juridică pentru a beneficia de scutirea impozitului de 16% pe veniturile de natură salarială, sunt:
a) Să aibă ca obiect de activitate declarat crearea de programe pentru calculator, şi anume:
- CAEN 5821- Activităţi de editare a jocurilor de calculator;
- CAEN 5829-Activităţi de editare a altor produse software;
- CAEN 6201 –Activităţi de realizare de software la comandă (software orientat client);
- CAEN 6202 -Activităţi de consultanţă în tehnologia informaţiei;
- CAEN 6209 – Alte activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei.
b) Să facă dovada că în organigrama funcţională a societăţii sunt cuprinse posturile/departamentele în care salariaţii au fost încadraţi iar art.1, alin. (1), literă b) din Ordinului MFP 835/2015 menţionează clar acest aspect: “postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatică, evidenţiat în organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, direcţie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare”.
c) Să facă dovada prin documente contabile că în anul precedent anului care face obiectul scutirii de la plata impozitului pe veniturile din salariile angajaţilor calificaţi a realizat, în baza codului CAEN principal, un venit anual de cel puţin 10.000$ pentru fiecare salariat care face obiectul scutirii. Art.1, alin. (1), litera d) din Ordinul MFP 835/2015: “angajatorul a realizat în anul fiscal precedent şi a înregistrat distinct în balanţele analitice, ca urmare a activităţii de creaţie de programe pentru calculator destinate comercializării pe bază de contract, un venit anual de cel puţin echivalentul în lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Naţională a României, aferent fiecărei luni în care s-a înregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiază de scutirea de impozit pe venit.”
Având în vedere prevederile de mai sus, firmele de start-up nu pot face obiectul scutirii de la plata impozitului până nu îndeplinesc această condiţie obligatorie.
d) Pentru a beneficia de scutirea plăţii impozitului, angajatorul trebuie să pregătească un dosar care să cuprindă conform art.3, alin. (1), din Ordinul MFP 835/2015:
“ a) actul constitutiv, în cazul societăţilor comerciale;
b) organigrama angajatorului;
c) fişa postului;
d) copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea studiilor în învăţământul universitar de lungă durată, însoţită de copia legalizată a foii matricole sau, după caz, a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a diplomei acordate după finalizarea ciclului I de studii universitare de licenţă, însoţită de copia legalizată a suplimentului la diplomă, respectiv copia legalizată a atestatului de echivalare a diplomei, eliberat prin structurile Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, pentru cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European și Confederaţiei Elveţiene;
e) copia legalizată a contractului individual de muncă;
f) statul de plată întocmit separat pentru angajaţii care beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii, în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare;
g) comanda internă, aprobată de organul de conducere abilitat al angajatorului, care să ateste procesul de creaţie de programe pentru calculator;
h) balanţa analitică în care să fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creaţie de programe pentru calculator”.
Pentru salariaţii care fac obiectul scutirii de la plata impozitului, angajatorul trebuie să întocmească un stat de plată separat iar contravaloarea impozitului de 16% din venitul din salariu se adaugă la salariul net lunar al salariaţilor în cauză.
Aplicarea acestor beneficii legale nu este o misiune imposibilă pentru noi, echipa de consultanţă şi servicii în domeniul resurse umane de la CSC, chiar dacă legea, la prima vedere, este stufoasă şi neclară.
Noi, serviciul de resurse umane CSC, facem asta zilnic şi te putem ajuta şi pe tine. Apelează la o firmă de consultanţă şi servicii de resurse umane specializată, ca să acţionezi corect şi fără sancţiuni ulterioare.
Serviciile de resurse umane oferite companiilor din domeniul IT dovedesc capacitatea echipei CSC.
Pentru detalii privind studiile de caz şi serviciile de resurse umane prestate în domeniul IT click AICI.
Sursa foto: Sursa Foto
Leave a Reply