Tratamentul fiscal al dividendelor în 2015
Potrivit art. 36, Cap.6, din Codul Fiscal, persoana juridică română care distribuie/plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat.
Asupra dividendului brut distribuit/plătit se aplică o cotă de impozitare de 16% pentru a determina valoarea impozitului pe dividende. Aceeaşi cotă de impozitare se aplică şi pentru sumele distribuite/plătite fondurilor deschise de investiţii, încadrate astfel, potrivit reglementărilor privind piaţa de capital. Calcularea şi reţinerea impozitului pe dividende se face de către persoanele juridice, în momentul plăţii dividendelor către asociaţi/acţionari.
Declararea şi plata către bugetul de stat a impozitului pe dividende se realizează folosind Formularul 100 – “Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat” , până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care se distribuie/plăteşte dividendul. În caz de neplată a dividendelor distribuite până la sfârşitul anului în care au fost aprobate situaţiile financiare anuale, impozitul pe dividende se va plăti până la data de 25 ianuarie a următorului an.
Articolul menţionat (art.36, Cap.6) din Codul Fiscal NU se aplică pentru:
- dividendele plătite de o persoană juridică română unei alte persoane juridice române, dacă beneficiarul dividendelor deţine, la data plăţii dividendelor, minimum 10% din titlurile de participare ale celeilalte persoane juridice, pe o perioadă neîntreruptă de un an împlinit până la data plăţii acestora inclusiv.
Dacă la data plăţii dividendului pentru care s-a reţinut şi plătit impozitul pe dividende, persoana juridică respectă condiţiile menţionate, persoana juridică română plătitoare a dividendului poate cere restituirea impozitului, conform Codului de procedură fiscală.
- dividendele distribuite/plătite de o persoană juridică română fondurilor de pensii facultative, respectiv fondurilor de pensii administrate privat;
- dividendele distribuite/plătite de o persoană juridică română organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului la acele persoane juridice române.
Nu sunt considerate dividende
În categoria dividendelor NU sunt incluse următoarele distribuiri:
- distribuiri de titluri de participare suplimentare, după cum sunt definite de Codul fiscal, efectuate în legătură cu o operaţiune de majorare a capitalului social al unei persoane juridice, care nu modifică, pentru participanţii la persoana juridică respectivă, procentul de deţinere a titlurilor de participare;
- distribuiri în legătură cu dobândirea/răscumpărarea de către o societate comercială de acţiuni proprii, după cum sunt definite de Codul fiscal;
- distribuiri efectuate cu ocazia reducerii capitalului social constituit efectiv de către participanţi, după cum sunt definite de Codul fiscal.
Dacă aceste distribuiri au legătură cu operaţiuni pentru care este impusă efectuarea unor rotunjiri de valoare a titlurilor de participare deţinute de participanţi (conform Legii 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare), modificarea datorată acestor rotunjiri nu se consideră modificare a procentului de deţinere a titlurilor la persoana juridică respectivă.
Pentru alte informaţii puteţi apela oricând la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply