Schimbările aduse activității consultanților fiscali
Legea 197/2015 privind aprobarea OUG 8/2014 pentru modificarea şi completarea unor acte normative şi alte măsuri fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial nr.529 din 16 iulie 2015, a intrat în vigoare începând cu data de 19 iulie.
Aceasta a venit să aprobe reglementările OUG 8/2014 referitoare la activitatea consultanţilor fiscali dar aduce şi o serie de modificări.
Ce înseamnă activitatea de consultanță fiscală
Potrivit punctului 1 din Legea 197/2015 ce modifică art.VII punctul 2, art.3 din OUG 8/2014, activitatea de consultanţă fiscală presupune:
„a) acordarea de asistenţă şi prestarea de servicii profesionale în domeniul fiscal, inclusiv realizarea de expertize fiscale extrajudiciare la solicitarea organelor fiscale sau a oricăror altor persoane sau entităţi interesate;
b) prestarea de servicii şi asistenţă de specialitate pentru întocmirea declaraţiilor fiscale;
g) realizarea de expertize fiscale judiciare la solicitarea organelor judecătoreşti sau de cercetare penală. În acest caz, art. 42 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, republicată, se aplică în mod corespunzător. Expertizele fiscale judiciare se realizează numai de consultanţii fiscali activi înscrişi în evidenţele Ministerului Justiţiei – Serviciul profesii juridice conexe;”
Acestora li se adaugă subpunctele rămase neschimbate din OUG 8/2014:
c) certificarea declaraţiilor fiscale, în condiţiile legii;
d) asistenţă şi servicii pe probleme de procedură fiscală;
e) asistenţă privind întocmirea documentaţiei pentru exercitarea căilor de atac împotriva titlurilor de creanţă şi a altor acte administrative fiscale;
f) asistenţă şi reprezentare în faţa organelor fiscale, inclusiv acordarea de asistenţă de specialitate pe parcursul derulării inspecţiei fiscale;
i) asistenţă privind creanţele bugetului general consolidat, cu respectarea prevederilor legale în vigoare;
j) asistenţă fiscală în cauzele aflate pe rolul unei autorităţi jurisdicţionale.
De asemenea, este modificată şi prevederea (art.VII art.4 alineatul (6) din OUG 8/2014) referitoare la stagiul consultanţilor fiscali asistenţi. Conform noii legi, consultanţii fiscali asistenţi trebuie ca pe durata stagiului să urmeze, anual, un curs de formare profesională organizat de Camera Consultanţilor Fiscali.
Pe lângă acestea, rămân valabile următoarele reglementări referitoare la activitatea consultanţilor fiscali:
- Consultanţii fiscali au posibilitatea de a depune toate declaraţiile fiscale certificate.
- Consultanţii fiscali au posibilitatea de a realiza expertize fiscale judiciare şi extrajudiciare.
- Au permisiunea de a efectua expertize fiscale judiciare doar consultanţii fiscali recunoscuţi şi înregistraţi de către Ministerul Justiţiei, iar aceste expertize se pot face numai la solicitarea organelor judecătoreşti, a organelor de cercetare penală sau la cererea părţilor interesate.
- Expertizele fiscale se pot realiza de către consultanţii fiscali, la cererea organelor fiscale sau a părţilor interesate.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply