Modificarea modelului și conținutului pentru Formularul 098
În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 579 din 3 august 2015 a fost publicat Ordinul nr.1965/2015 privind modificarea şi completarea OPANAF 7/2010 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare de înregistrare în scopuri de TVA.
Acest Ordin aprobă modelul şi conţinutul pentru formularul „Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată” (098) prin introducerea unui nou articol 31 după art. 3 prezent în OPANAF 7/2010. De asemenea, în articolul 31 se face referire şi la instrucţiunile de completare, caracteristicile de tipărire, modul de difuzare şi utilizare, precum şi modul de păstrare pentru formularul în cauză, explicate în anexele nou introduse la document.
Noutățile Cererii de înregistrare în scopuri de TVA
Astfel, cele 3 noi anexe:
a) Anexa 1 – include formularul 098 “Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată, conform art.153 alin.(1) lit.a) din Codul fiscal”.
b) Anexa 2 – prezintă instrucţiunile de completare a formularului 098.
Potrivit acestei anexe, cererea menţionată (formularul 098) este completată şi depusă de societăţile ce se supun Legii 31/1990, înmatriculate la registrul comerţului şi solicită înregistrarea în scopuri de TVA. Cererea se completează cu majuscule în două exemplare, dintre care un exemplar se depune la registratura organului fiscal competent sau prin scrisoare recomandată la oficiul poştal.
Instrucţiunile de completare sunt structurate pe cele 3 secţiuni ale formularului, după cum urmează:
A. Date de identificare a persoanei impozabile – unde se descrie că pe primul rând se completează denumirea societăţii sub care este înregistrată în registrul comerţului şi pentru care se depune cererea; iar pe cel de-al doilea rând se menţionează adresa sediului social declarat la registrul comerţului.
B. Solicitant, în calitate de: – se explică ce rubrică trebuie marcată cu simbolul “X” în funcţie de calitatea persoanei ce a solicitat înmatricularea în registrul comerţului, “Reprezentant legal” sau “Asociat”. De asemenea, se explică ce rubrică trebuie completată în funcţie de calitatea persoanei solicitante, anume rubrica “Act constitutiv” dacă rezultă din actul constitutiv calitatea acesteia sau rubrica referitoare la împuternicire, dacă numele persoanei se regăseşte într-o împuternicire. Iar datele de identificare din această secţiune se completează cu datele persoanei solicitante.
C. Taxa pe valoarea adăugată – aici se menţionează că pe primul rând se completează cifra de afaceri estimată pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic din operaţiuni taxabile şi/sau scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere, din operaţiuni rezultate din activităţi economice reglementate de art.145 și art.141 din Codul fiscal, cu excepţia livrărilor de active fixe corporale sau necorporale şi livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite prin art.143 din Codul fiscal.
Se menţionează că pe rândul al doilea rubrica se va marca “X” datorită obligativităţii înregistrării în scopuri de TVA ca urmare a declarării unei cifre de afaceri egale cu/mai mare decât plafonul de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.
Pentru rândul al treilea se indică marcarea cu “X” dacă se optează pentru aplicarea regimului normal de TVA, deşi cifra de afaceri declarată este inferioară plafonului de scutire prevăzut la art. 152 din Codul fiscal.
Pentru rândul al patrulea se explică marcarea cu “X” a rubricii aferente perioadei fiscale pentru care va fi utilizată TVA, “Lunară” sau “Trimestrială”.
Dacă persoana impozabilă se înregistrează în cursul anului, aceasta va declara cifra de afaceri estimată pentru perioada rămasă până la sfârşitul anului calendaristic. Iar dacă această sumă se încadrează în plafonul stabilit prin art.1561 alin (2) din Codul Fiscal, atunci persoana în cauză va depune deconturi trimestriale în anul înregistrării. Altfel, deconturile vor fi depuse lunar.
c) Anexa 3 – menţionează caracteristicile de tipărire, modul de difuzare, de utilizare şi de păstrare a formularului (098) după cum urmează:
1. Denumire: Cerere de înregistrare în scopuri de taxă pe valoarea adăugată
2. Cod M.F.P. 14.13.01.10.11/tva
3. Format: A4/t2
4. Se va tipări într-o singură culoare utilizând echipament informatic pentru editare.
5. U/M: set (2 file)
6. Se difuzează: gratuit.
7. Se utilizează: “la înregistrarea în scopuri de TVA de către societăţile care se înfiinţează în baza Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care sunt supuse înmatriculării la registrul comerţului şi care solicită înregistrarea în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.”
8. Se va întocmi în 2 exemplare de către contribuabil sau de către împuternicit.
9. Dintre cele două exemplare completate, originalul rămâne la organul fiscal competent iar copia la contribuabil.
10. Se va arhiva la dosarul fiscal al contribuabilului.
Pentru obţinerea de informaţii suplimentare despre întreaga procedură de înregistrare în scopuri de TVA vă recomandăm să apelaţi la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Leave a Reply