Contribuții obligatorii pentru PFA în noul Cod fiscal
În actualul Cod fiscal, persoanele ce desfăşoară activităţi independente dar obţin şi venituri salariale, nu datorează contribuţii pentru asigurări sociale dar lucrurile se vor schimba din ianuarie 2016. Noul Cod fiscal (Legea 227/2015) introduce obligativitatea plăţii CAS pentru practicarea activităţilor independente, chiar dacă persoanele în cauză au şi calitatea de salariate.
Toate persoanele fizice autorizate (fie că sunt şi salariate sau nu) vor datora CAS individuală de 10,5% din venitul net realizat, plafonul minim pentru efectuarea plăţilor fiind de 35% din salariul mediu brut pe economie. Plafonul maxim stabilit este de 5 ori salariul mediu brut pe economie. Acest procent nu asigură pentru PFA o pensie de 100%, aşa că pentru a putea avea dreptul la o pensie întreagă va avea posibilitatea de a opta pentru achitarea CAS aferentă angajatorului, de 15,8% (pentru aceasta neexistând încă obligaţie legală).
Cine nu va datora CAS
Potrivit art.148 alin (5) din Codul fiscal ce va intra în vigoare la 1 ianuarie 2016, persoanele fizice ce desfăşoară activităţi independente vor fi obligate să depună o declaraţie pentru stabilirea plăţilor anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale, până la 31 ianuarie inclusiv. PFA care în anul anterior nu au realizat venituri care să depăşească plafonul minim NU sunt obligate să depună declaraţia şi nici NU VOR DATORA plăţi anticipate cu titlu de contribuţii de asigurări sociale.
Plăţile CAS vor fi trimestriale, în cuantumuri egale şi se vor face până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru (25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).
Persoanele ce realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, cu stopaj la sursă a impozitului pe venit, vor avea ca bază de calcul pentru CASS venitul brut minus cota de cheltuială de 40%, fără a depăşi echivalentul a de 5 ori salariul mediu brut. În acest caz însă, CASS nu va fi datorată dacă persoana are şi alte surse de venit pentru care plăteşte contribuţia la sănătate (salariu, pensie, venituri din alte surse).
Dacă aveţi nevoie de lămuriri pe această temă, puteţi să apelaţi la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply