Contribuții de plată obligatorii pentru persoanele fără venituri
Tema asigurărilor sociale a fost de departe cea mai dezbătută, de la publicarea noului Cod fiscal în Monitorul Oficial, deoarece prezintă o mare importanţă pentru mai multe categorii de cetăţeni. Pe de o parte se află contribuabilii care vor plăti contribuţii de două ori, iar pe de alta se află cetăţenii ce vor fi obligaţi să plătească acea contribuţie pentru asigurarea de sănătate deşi NU beneficiază de nicio formă de venit (fiscalizat).
Persoanele fără venituri datorează CASS
După cum prevede viitorul Cod fiscal (Legea 227/2015), toate persoanele ce NU sunt înregistrate că realizează venituri şi NU se încadrează într-una dintre categoriile scutite de la plata CASS vor datora în mod obligatoriu CASS. De asemenea, vor trebui să se prezinte la administraţiile fiscale în maximum 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie, pentru a completa formularul de înregistrare. Potrivit art.180 alin.2, contribuţia „se calculează prin aplicarea cotei individuale de contribuţie asupra bazei de calcul reprezentând valoarea salariului minim brut pe ţară şi se datorează pe toată perioada în care sunt încadrate în această categorie”.
Aplicând cota de 5,5% la salariul minim brut preconizat de Premier de la 1 ianuarie 2016, de 1200 lei, rezultă suma de 66 lei, ce va fi datorată lunar, însă plăţile vor fi trimestriale. Astfel, trimestrial, contribuabilii vor avea de achitat 198 lei până la data de 25 ale ultimei luni din fiecare trimestru.
Pentru cei care nu realizează venituri pe o perioadă mai mare de 6 luni şi nu efectuează plăţile CASS în acest interval, baza de calcul asupra căreia va fi aplicată cota de 5,5% va fi „valoarea a de 7 ori salariul minim brut pe ţară”. Dacă perioada este mai mică de 6 luni, atunci contribuţia va fi calculată proporţional cu perioada în cauză.
Aceste reglementări sunt valabile şi pentru cetăţenii români ce realizează venituri în alte state dar au rezidenţa fiscală în România (unde nu realizează venituri).
Precizăm că şi în prezent persoanele ce nu realizează venituri şi vor să beneficieze de asigurare de sănătate pot opta pentru achitarea CASS, dar NU există obligativitate legală.
Categoriile de persoane ce nu realizează venituri dar SUNT SCUTITE de la plata CASS sunt:
a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de 26 de ani, dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenicii sau studenţii, precum şi persoanele care urmează modulul instruirii individuale, pe baza cererii lor, pentru a deveni soldaţi sau gradaţi profesionişti;
b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului;
c) soţul, soţia şi părinţii fără venituri proprii, aflaţi în întreţinerea unei persoane asigurate;
d) persoanele ale căror drepturi sunt stabilite prin Decretul-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, prin Legea nr. 51/1993;
e) persoanele cu handicap, pentru veniturile obţinute în baza Legii nr. 448/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia;
g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţia sau dacă nivelul lunar al acestora este sub valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.
Aducerea unor sume mai mari la Bugetul Asigurărilor Sociale de Sănătate poate însemna o creştere a calităţii serviciilor medicale dar metoda prin care sunt obţinuţi aceşti bani lasă loc multor interpretări. Reglementarea din noul Cod fiscal ar putea fi considerată abuzivă mai ales pentru că prezumă faptul că toate persoanele fără venituri, în realitate înregistrează venituri nefiscalizate şi se sustrag de la plata contribuţiei de sănătate. Acest lucru nu înseamnă altceva decât că TOATE persoanele fără venituri sunt considerate evazioniste fără a avea dovezi temeinice în acest sens.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply