Poprirea pe veniturile salariale
Contextul actual aproape că obligă orice companie care are angajaţi să fie pregătită să gestioneze o situaţie dificilă, aşa cum este cea a popririi pe veniturile salariale. Tocmai de aceea, City Square vine în sprijinul dumneavoastră nu numai prin intermediul serviciilor de contabilitate din Bucureşti şi a specialiştilor în dreptul muncii dar şi prin câteva informaţii şi sfaturi pe această temă.
Obligaţiile terţului poprit în poprirea pe salarii
Atunci când angajaţii dumneavoastră întâmpină probleme în restituirea unui credit bancar şi nu-şi pot achita ratele, conform planului de rambursare, vi se va solicita să instauraţi poprirea pe salarii. Dumneavoastră, ca angajator, veţi avea rolul de terţ poprit şi veţi avea responsabilitatea aplicării sancţiunii salariale atunci când executorul judecătoresc, la care a apelat creditorul, o va impune. Terţul poprit este obligat să înregistreze suma de bani a creanţei exigibile şi apoi să o vireze creditorului său în contul de consemnări stabilit de executorul judecătoresc.
În cazul în care societatea dumneavoastră, în calitate de terţ poprit, nu procedează conform ordinului judecătoresc şi refuză respectarea lui, riscă o amendă de la 2.000 lei până la 10.000 lei.
O problemă semnalată de mulţi angajatori este aceea a încetării popririi pe salarii atunci când salariatul părăseşte unitatea. Specialiştii noştri vă recomandă ca, atunci când aveţi de-a face cu încetarea unui contract individual de muncă al unui salariat pentru care aplicaţi poprirea pe veniturile salariale, să pregătiţi actele aferente popririi şi să le trimiteţi următorului terţ poprit. Dacă vi se comunică numele viitorului angajator, îi puteţi trimite actele prin care s-a înfiinţat poprirea direct acestuia. Dacă nu cunoaşteţi aceste date, este indicat să înştiinţaţi cât mai repede creditorul, pentru ca acesta să poată gestiona mai departe situaţia.
Poprirea în interiorul societăţii
Firma dumneavoastră poate instaura poprirea pe salariul unui angajat şi în cazul în care acesta se face responsabil pentru o pagubă din interiorul companiei şi refuză să achite suma în cauză. Aveţi în vedere faptul că poprirea, ca şi în situaţia creditorului, NU se poate face fără a avea o hotărâre judecătorească, aşa că nu veţi putea recurge la reţinerea sumei din salariu fără un demers juridic. Suma poprită poate fi de la o treime, până la jumătate din venitul lunar net (potrivit Codului de Procedură Civilă), în care sunt incluse şi bonusurile salariale oferite periodic.
Veţi renunţa să apelaţi la instanţă doar dacă salariatul şi firma dumneavoastră ajung la un acord scris prin care acesta se obligă să achite paguba.
O astfel de procedură, cum este cea a popririi pe salarii, se poate dovedi complicată dacă nu sunteţi la curent cu legislaţia şi dacă nu cunoaşteţi etapele. De aceea, serviciile unui specialist în dreptul muncii şi cele ale unui expert contabil pot fi primordiale, motiv pentru care ne puteţi contacta oricând.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply