Aplicarea ștampilei nu mai este obligatorie pentru anumite persoane
Din data de 23 iulie 2015 a intrat în vigoare reglementarea conform căreia persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică nu mai sunt obligate să aplice ştampila pe documentele depuse la autorităţile abilitate. OG 17/2005 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare şi modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr.540 din 20 iulie 2015.
Persoanele juridice de drept public vor păstra însă această obligaţie a aplicării ştampilei pe documente, cereri şi declaraţii.
Necesitatea unei astfel de măsuri este subliniată şi de Directiva 2011/7/UE privind combaterea întârzierii în efectuarea plăţilor în tranzacţiile comerciale, aprobată la nivelul UE şi transpusă în legislaţia din România prin Legea 72/2013 privind măsurile pentru combaterea întârzierii în executarea obligaţiilor de plată a unor sume de bani rezultând din contracte încheiate între profesionişti şi între aceştia şi autorităţi contractante.
Majoritatea ţărilor membre ale UE nu mai au legiferată obligativitatea aplicării ştampilei, mecanismul de validare a unui document fiind semnătura persoanei responsabile. O astfel de simplificare a procedurilor contribuie la economisirea unui factor important pentru mediul de afaceri de astăzi: TIMPUL.
De altfel, începând cu 1 ianuarie 2007 (aderarea la UE) şi în România a dispărut obligaţia de a aplica ştampila pe facturile emise de societăţi iar această nouă reglementare are acelaşi scop, de a reduce activitatea birocratică şi administrativă.
Documentele menţionate eliberate de persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat şi entităţile fără personalitate juridică pot fi lipsite de ştampilă deoarece aceasta nu reprezintă un element primordial de identificare a societăţii. Legea 31/1990 nu prevede ştampila ca element unic de identificare, aşa cum sunt codurile de înregistrare sau denumirea societăţii.
Documentele vamale (după cum stabileşte şi Comisia Europeană) vor conţine în continuare ştampila, chiar şi în cazul facturilor.
De asemenea, OG 17/2015 elimină plata taxelor extrajudiciare de timbru pentru contribuabilii ce solicită a le fi eliberate de către ANAF certificate, adeverinţe sau alte documente de acest tip. Această măsură le va permite contribuabililor să folosească într-o mai mare măsură Spaţiul Privat Virtual pentru obţinerea de documente de la ANAF şi implicit va contribui la reducerea birocraţiei şi timpului irosit pentru prezentarea fizică la sediile Administraţiei.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply