Legea tichetelor de vacanță a fost modificată
Legea 173/2015 privind acordarea voucherelor de vacanţă a fost promulgată de către Preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial nr. 481 din 1 iulie 2015.
Conform acesteia, atât angajaţii din sistemul bugetar cât şi cei din sectorul privat au posibilitatea de a primi vouchere de vacanţă într-un cuantum maxim de 6 salarii de bază minime brute pe ţară.
Pentru bugetari, tichetele de vacanţă vor fi alocate în mod obligatoriu, în timp ce pentru salariaţii din sectorul privat decizia se ia independent, la nivel de companie. Angajatorul hotărăşte dacă angajaţii săi vor primi vouchere de vacanţă în forma nouă sau primă de vacanţă.
Voucherele în cauză pot fi eliberate în mod tipărit („pe hârtie”) sau pe suport electronic, în funcţie de alegerea angajatorului. Acestea vor putea fi folosite numai în turismul intern, în unităţile turistice autorizate de ANT (Autoritatea Naţională pentru Turism). Limitarea utilizării lor doar în interiorul graniţelor se doreşte a fi o modalitate de alimentare a turismului românesc şi, implicit, de creştere economică.
Ce conține un voucher de vacanță
Elementele stabilite prin legea anterioară ca fiind obligatorii pentru voucherul de vacanţă pe hârtie erau:
a) emitentul şi datele de identificare;
b) valoarea nominală;
c) angajatorul şi datele de identificare;
d) numele, prenumele şi codul numeric personal ale angajatului;
e) spaţiul destinat înscrierii perioadei în care a fost utilizat şi aplicării ştampilei unităţii afiliate;
f) interdicţia unităţii afiliate de a plăti diferenţa în bani dintre valoarea tichetului de vacanţă şi valoarea pachetului de servicii către utilizatorii tichetului;
g) perioada de valabilitate a tichetului.
La acestea se adaugă şi următoarele menţiuni obligatorii:
h) interdicţia de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unităţile afiliate;
i) elementele de identitate vizuală ale brandului de turism al României.
Potrivit Legii 173/2015 , voucherul de vacanţă pe suport electronic este valabil dacă acesta conţine elementele precizate mai sus la subpunctele a) , c) , d) , g) , h) şi i). De asemenea, ele NU permit operaţiuni de retragere de numerar şi sunt alimentate exclusiv cu valoarea nominală acordată de angajator pentru achiziţionarea pachetelor de servicii turistice.
Emiterea tuturor voucherelor de vacanţă se face sub aprobarea Ministerului de Finanţe şi vor avea o perioadă de valabilitate de 1 an de la data emiterii.
Tichetele de vacanţă sunt scutite de la plata contribuţiilor salariale şi rămân deductibile pentru angajatori.
Contravenţii sancţionabile de către ANT:
- Acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă; sancţionată cu amendă între 1000-5000 lei.
- Retragerea certificatului de clasificare, respectiv a licenţei de turism, acceptarea de către unităţile afiliate de vouchere de vacanţă pentru achiziţionarea de servicii care nu îndeplinesc condiţiile pachetului minim de servicii prevăzut; sancţionată cu amendă între 1000 – 10000 lei.
- Fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă; comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice; diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi; emiterea de vouchere de vacanţă cu alte valori nominale decât cele prevăzute de lege; emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute de lege; toate acestea fiind sancţionate cu amenzi între 5000 – 10000 lei.
- Retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată; sancţionată cu amendă între 5000 – 10000 lei.
Prevederile Legii 173/2015 urmează să intre în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.
Dacă aveţi nevoie de suport cu privire la modul de aplicare a Legii 173/2015 şi modul de acordare a voucherelor de vacanţă, puteţi apela la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply