Principalele modificări ale Codului Fiscal din 2016
Legea privind Codul Fiscal a fost votată de către Parlament în data de 24 iunie şi va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Varianta aprobată de Legislativ prezintă modificări faţă de proiectul iniţial adoptat de Guvern, anumite relaxări fiscale dorite pentru perioada 2017-2019 fiind eliminate.
Conform Raportului dat de Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, propunerea de reducere a cotei unice de impozitare de la 16% la 14% începând cu 1 ianuarie 2019 este una dintre măsurile eliminate.
Principalele modificări ce se vor aplica începând cu 1 ianuarie 2016:
- Cota standard de TVA se reduce de la 24% la 19%
Scăderea cotei TVA va duce la o reducere a preţurilor, ceea ce va contribui la încurajarea consumului şi creşterea volumului de vânzări. Conform spuselor unor analişti, scăderea încasărilor din TVA „poate fi compensată de încasări mai mari din impozitul pe profit”, dar şi de o mai bună colectare a impozitelor şi taxelor la bugetul de stat.
- Impozitul pe dividende scade la 5%
Impozitul va scădea de la 16% la 5% , dar devine obligatorie plata CASS pentru veniturile din dividende şi investiţii. Până acum, plata CASS pentru veniturile din dividende nu se plătea dacă exista un contract de muncă. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate va fi reprezentată de veniturile din salarii, din activităţi independente, din chirii sau alte venituri şi nu poate depăşi valoarea a 5 salarii medii brute.
- Este eliminată taxa pe construcţii speciale
Cunoscută şi ca „taxa pe stâlp”, taxa pe construcţii speciale a fost introdusă în 2014 dar urmează să dispară de la 1 ianuarie 2016.
- Se renunţă la taxa de 7 eurocenţi/litru la carburanţi
Suprataxarea carburanţilor cu 7 eurocenţi/litru, introdusă tot în 2014, va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2016.
- Scad accizele la băuturile alcoolice
Astfel: – Acciza la bere va scădea de la 3,9 lei / hl / 1 grad Plato la 3,3 lei / hl / 1grad Plato;
- Acciza la vinuri spumoase va scădea de la 161,33 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs; şi de la 213,21 lei / hl produs la 47,38 lei / hl produs pentru băuturi fermentate spumoase;
- Acciza la alcoolul etilic scade de la 4738,01 lei / hl alcool pur la 3306,98 lei / hl alcool pur.
- Se aplică impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţie, nu în funcţie de proprietar
În funcţie de destinaţia lor, clădirile vor fi impozitate cu următoarele cote, indiferent dacă proprietarul acestora este persoană fizică sau juridică:
- Între 0,08 % – 0,2% pentru clădiri rezidenţiale;
- Între 0,2%-1,3% pentru clădiri nerezidenţiale;
- 0,4% pentru clădiri nerezidenţiale destinate domeniului agricol.
Pentru a se stabili valoarea impozabilă, persoanele fizice vor fi obligate să efectueze evaluarea clădirilor nerezidenţiale la 5 ani. În cazul neefectuării evaluării, cota de impozit va fi de 2%.
Pentru persoanele juridice, evaluarea este obligatorie la 3 ani, altfel cota de impozit va fi între 5% – 10%.
În cazul în care, la o anumită adresă, o persoană fizică are înregistrată o companie, clădirea va fi considerată nerezidenţială doar în situaţia în care cheltuielile cu utilităţile sunt deduse.
- Se modifică tratamentul pentru veniturile din chirii
Impozitul pe venit datorat va scădea deoarece cota de cheltuieli forfetare ce pot fi deduse la calcularea impozitului pe veniturile din chirii va creşte de la 25% la 40%. În acelaşi timp, baza de calcul la care se va aplica CASS va creşte de la maximum 5 salarii medii brute pe an la 5 salarii medii brute pe lună.
- Se aplică taxarea inversă pentru livrarea de clădiri, părţi de clădire şi terenuri
Însemnând că pentru clădirile şi terenurile la care se aplică până în prezent regimul de taxare de TVA se va aplica taxarea inversă.
- Se modifică limitele pentru impozitul pe teren
Au fost introduse limite minime şi maxime, pe ranguri de localităţi şi zone, pentru terenurile intravilane. Limita minimă a impozitului pe teren va scădea cu 20%, iar limita maximă se va dubla.
- Se menţine cota de impozitare de 3% pentru microîntreprinderi
Veniturile microîntreprinderilor vor fi în continuare impozitate cu aceeaşi cotă de 3%. Excepţie fac persoanele juridice nou înfiinţate, pentru care cota este de 1% pentru primele 24 de luni de la data înregistrării. De asemenea, cota de impozitare de 1% se aplică pentru microîntreprinderile cu cel puţin doi salariaţi.
Microîntreprinderile fără salariaţi vor fi impozitate cu 3% şi vor plăti 1.530 lei/trimestru.
Microîntreprinderea va fi încadrată în această categorie fiscală în funcţie de nivelul veniturilor realizate în anul precedent, după cum urmează:
- 75.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2017;
- 85.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor în anul 2018;
- 100.000 euro, pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor începând cu anul 2019.
Leave a Reply