Medierea conflictelor interne
Se vorbeşte foarte des despre conflicte: conflicte cu părinţii, cu colegii, cu profesorii, cu angajatorii… şi majoritatea încercăm să le “rezolvăm”. Această rezolvare este, de fapt, o ameliorare pe termen scurt. Ca să rezolvi un conflict trebuie să mergi mai departe de simptomele apărute şi, de cele mai multe ori, conflictele apar prin stimuli exteriori care amplifică starea internă, de fapt conflictul intern al persoanei în cauză.
Cu toţii avem situaţii în care facem ceva şi în acelaşi timp am vrea să facem şi altceva. În această stare apare conflictul intern, lupta ta de a lua o decizie care să satisfacă ambele nevoi în acelaşi timp.
Conflict individual interior – apare atunci când individului nu îi este clară direcţia în care trebuie să se îndrepte, primeşte sarcini contradictorii sau atunci când ceea ce trebuie să facă este contrar posibilităţilor, intereselor sau valorilor sale. În general, o astfel de stare conflictuală interioară stă la baza tuturor celorlalte tipuri de conflict.
Uneori, mai ales atunci când părţile aflate în conflict sunt numeroase sau problema e foarte complexă, îţi este imposibil să gestionezi singur starea conflictuală şi există riscul ca “negocierile” să devină haotice şi să se termine într-un eşec. O soluţie este folosirea unuia sau mai multor facilitatori, persoane imparţiale şi neutre, care au în sarcină modul de desfăşurare a paşilor în condiţii sigure şi care au grijă ca toate părţile aflate în conflict să fie în confort. Acest gen de oameni sunt mediatorii.
Mediatorii au toate uneltele necesare pentru a-ţi pune în armonie toate părţile interne care te limitează în a-ţi desfăşura în condiţii optime activităţile zilnice.
Când intersectezi cunoştinţele de coaching, programarea neuro-lingvistică şi tehnici de mediere a conflictului, gestiunea şi deblocarea conflictului intern al individului devine o misiune posibilă.
Leave a Reply