Baza impozabilă pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor
Conform OPANAF 2203/2015 pentru aprobarea Procedurii privind recalcularea bazei impozabile pentru veniturile realizate de persoanele fizice din cedarea folosinţei bunurilor, în vederea acordării deductibilităţii contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, organele fiscale vor stabili venitul net sau baza impozabilă din cedarea folosinţei bunurilor în funcţie de normele de venit sau folosind cotele forfetare de cheltuieli. Acest lucru se va realiza pentru fiecare sursă a veniturilor menţionate, fără a se ţine cont dacă venitul net este determinat în sistem real sau folosind metoda cotelor forfetare.
Veniturile pentru care se realizează recalcularea
Veniturile nete/baza impozabilă din cedarea folosinţei bunurilor, pe fiecare sursă, vor fi recalculate pentru a se stabili deductibilitatea contribuţiilor în cazul:
- Veniturilor obţinute din închirieri, subînchirieri ale bunurilor mobile şi imobile; veniturilor obţinute din arendări.
- Venituri considerate ca fiind din activităţi independente, obţinute din cedarea folosinţei bunurilor prin intermediul a mai mult de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere.
- Venituri obţinute din închirierea unui număr de până la 5 camere din locuinţa proprie, în afara celor declarate în scop turistic.
Sursele din care se deduce CASS
Potrivit OPANAF 2203/2015 , contribuţia de asigurări sociale de sănătate anuală datorată va fi dedusă din veniturile declarate prin intermediul umătoarelor formulare:
- Formularul 200 „Declaraţie privind veniturile realizate din România”;
- Formularul 260 „Decizie de impunere privind plăţile anticipate cu titlul de impozit pe venit/ contribuţii de asigurări sociale”;
- Formularul 201 „Declaraţie privind veniturile realizate în străinătate”;
- Formularul 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.
Aceste prevederi se adresează veniturilor realizate de către persoanele fizice începând cu data de 1 ianuarie 2014.
Venitul net anual impozabil se obţine prin deducerea pierderii reportate în anii precedenţi din veniturile menţionate mai sus, în conformitate cu regulile stabilite de Codul fiscal. În urma acestor proceduri, organele fiscale eliberează „Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din România de persoanele fizice” (formularul 250) sau „Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din străinătate de persoanele fizice” (formularul 251).
Pentru veniturile obţinute din activităţi independente şi care se supun acestui OPANAF (cele din cedarea folosinţei bunurilor prin intermediul a mai mult de 5 contracte de închiriere sau subînchiriere), completarea formularului 200 se poate dovedi complicată. Numărul sporit de contracte poate crea probleme în calcularea sumelor potrivite, de aceea sunt necesare sfatul şi serviciile unui expert contabil, atât în faza de calcul cât mai ales în ceea ce priveşte contabilitatea şi completarea declaraţiilor fiscale.
Firma de contabilitate City Square vă poate ajuta să înţelegeţi legislaţia în vigoare şi să o aplicaţi în interesul societăţii comerciale pe care o deţineţi sau a organismului fără personalitate juridică pe care îl reprezentaţi (PFA).
Leave a Reply