Guvernul acordă alte facilități fiscale
În Monitorul Oficial nr.785 din 21 octombrie 2015 a fost publicată OUG 44/2015 privind acordarea unor facilităţi fiscale. Prin aceasta, Guvernul urmăreşte uşurarea restanţelor fiscale pentru anumite categorii de contribuabili, cu scopul de a-i determina pe aceştia să-şi achite obligaţiile faţă de bugetul de stat şi să evite acumularea unor alte restanţe în perioadele viitoare.
Condiţii de anulare a obligaţiilor fiscale
Potrivit OUG 44/2015, vor fi anulate penalităţile de întârziere şi 54,2% din valoarea dobânzilor aferente obligaţiilor principale de plată şi care nu au fost achitate până la data de 30 septembrie 2015 dacă:
- Obligaţiile principale vor fi achitate în cursul primului trimestru al anului 2016 (până la 31 martie 2016, inclusiv);
- Până la sfârşitul trimestrului al II-lea din 2016 (30 iunie, inclusiv), dobânzile aferente obligaţiilor principale şi care au fost stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor vor fi achitate într-o proporţie de 45,8%;
- Se achită 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale şi care au fost stabilite prin decizii comunicate după data stingerii obligaţiilor;
- Obligaţiile principale ce au termene de plată între 1 octombrie 2015 – 31 martie 2016 sunt achitate înainte de depunerea cererii pentru anularea penalităţilor şi a 54,2% din valoarea dobânzilor;
- Toate declaraţiile fiscale aferente contribuabilului în cauză să fi fost depuse înainte de depunerea cererii de anulare a penalităţilor şi cotei din dobânzi;
- Cererea de anulare a penalităţilor şi dobânzilor este depusă de către contribuabil până la sfârşitul trimestrului al II-lea din 2016 (30 iunie 2016, inclusiv).
De asemenea, vor fi anulate penalităţile de întârziere şi 54,2% din valoarea dobânzilor aferente diferenţelor de obligaţii de plată pe care contribuabilul le-a declarat suplimentar printr-o declaraţie rectificativă de corecţie a obligaţiilor de plată principale ce au avut o dată scadentă anterioară datei de 30 septembrie 2015, inclusiv, dacă:
- Declaraţia rectificativă va fi depusă până la sfârşitul primului trimestru al anului 2016 (31 martie 2016, inclusiv).
- Obligaţiile principale menţionate în declaraţia rectificativă sunt stinse până la sfârşitul trimestrului I din 2016.
- Se îndeplinesc condiţiile menţionate mai sus, la punctele 2-6.
Pentru a putea beneficia de aceste noi reglementări, contribuabilii trebuie să se adreseze organelor fiscale printr-o notificare până la depunerea cererii pentru anularea obligaţiilor ce fac obiectul OUG 44/2015. În urma depunerii notificării vor avea loc următoarele:
- Penalităţile/cota din dobânzi sunt amânate la plată printr-o decizie de amânare emisă de către organul fiscal.
- Se împiedică demararea procedurii de executare silită sau se suspendă în cazul în care a fost deja începută (pentru obligaţiile accesorii în cauză).
- Penalităţile/cota din dobânzi nu vor fi stinse până la soluţionarea cererii de anulare sau până la sfârşitul trimestrului al II-lea 2016.
Conform OUG 44/2015 , dacă la finele trimestrului I al anului 2016 contribuabilii au cereri de rambursare în curs de rezolvare dar care sunt respinse parţial sau total, pot beneficia de prevederile acestei Ordonanţe doar dacă achită acele obligaţii de care depinde anularea, în termen de 30 de zile de la data respingerii rambursării.
Avantaje şi dezavantaje ale anulării penalităţilor şi dobânzilor
Din punctul de vedere al unui expert contabil, această şansă de amânare şi apoi anulare a accesoriilor poate reprezenta o şansă a contribuabililor de a salva resurse băneşti şi de folosire a lor în alte scopuri productibile. Disciplinarea care se încearcă prin aceste măsuri poate avea efecte pe termen scurt, în sensul că în curs de câteva luni se vor colecta la bugetul de stat o serie de fonduri care altfel ar fi fost încasate cu dificultate.
Pe termen lung însă, există riscul de a crea un precedent şi de a determina contribuabilul să aştepte o astfel de măsură (a anulării penalităţilor şi a unei părţi din dobânzi) şi în anii următori. Fapt ce ar duce la acumularea altor sume dificil de colectat de către organele fiscale abilitate.
Serviciile oferite de o firmă de contabilitate te pot scuti de grija acumulării unor penalităţi/ dobânzi de întârziere a plăţilor către bugetul de stat, în aşa fel încât firma ta să nu se găsească în situaţia de a-şi folosi resursele băneşti pentru a acoperi acest gen de cheltuieli nedeductibile.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply