Stimularea investitorilor individuali – „business angels” intră în vigoare
Legea 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali – business angels a fost adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial nr. 382 din 2 iunie 2015. Aceasta vine să reglementeze „condiţiile în care persoanele fizice, denumite investitori individuali – business angels, pot beneficia de facilităţi fiscale, ca urmare a dobândirii de părţi sociale prin investiţii în microîntreprinderi şi întreprinderi mici, astfel cum sunt definite de Legea 346/2004”.
Conform legii, investitorii individuali NU pot obţine facilităţi fiscale dacă aceştia dobândesc părţi sociale în firme ce aparţin următoarelor domenii:
- bancar;
- asigurări şi reasigurări, al pieţei de capital, intermedieri financiare, orice alte activităţi în domeniul financiar;
- tranzacţii imobiliare, închiriere active imobiliare, intermedieri în domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliară;
- jocuri de noroc şi pariuri;
- producţie sau comercializare de oţel;
- producţie sau comercializare de cărbune;
- construcţii de nave maritime şi fluviale;
- producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope;
- consultanţă în orice domeniu.
Cum să devii business angel
Condiţiile pe care orice persoană fizică trebuie să le îndeplinească în mod cumulativ pentru a putea fi considerat business angel:
- Este o persoană din afara societăţii ce devine asociat în urma obţinerii de părţi sociale la societate prin emiterea lor ca rezultat al aportului în numerar adus la capitalul social al societăţii.
- Suma investită este de minimum 3000 de euro şi maximum 200000 de euro, conversia de monedă făcându-se la cursul BNR din ziua investiţiei. Plata sumei este permisă doar prin tranzacţie bancară.
- Scopul investiţiei este acela de a susţine activitatea principală a societăţii conform planului de afaceri.
- La data efectuării investiţiei, investitorul are un cazier fiscal fără fapte înscrise de autorităţi.
- Prin investiţia făcută nu deţine mai mult de 49% din capitalul social al societăţii.
- Nu a săvârşit infracţiuni de natură fiscală, infracţiuni prevăzute de Legea 656/2012 sau Legea 31/1990 pentru care să fi fost condamnat.
În urma investiţiei, investitorul individual-business angel primeşte următoarele facilităţi fiscale:
- Scutirea de la plata impozitului pe veniturile din dividende (dividendele obţinute pentru părţile sociale primite în urma investiţiei) pe o perioadă de 3 ani de la data investiţiei;
- Scutirea de la plata impozitului pe câştigul din transferul părţilor sociale, dacă acesta se produce după termenul de 3 ani prevăzut în lege.
Potrivit art.4 din această lege, facilităţile fiscale menţionate vor fi primite de investitor doar dacă îndeplineşte cumulativ condiţiile:
- NU transferă părţile sociale timp de 3 ani de la data dobândirii lor.
- Actul constitutiv depus la registrul comerţului prevede o participare la profit şi pierderi proporţională cu procentul părţilor sociale, iar deciziile referitoare la împărţirea profitului se iau cu acordul tuturor asociaţilor.
- Prima emisiune de la majorarea capitalului nu este folosită şi nici repartizată către asociaţi, timp de 3 ani.
- Când investitorul individual-business angel cesionează părţile sociale, societatea nu înregistrează datorii către bugetul general consolidat.
Legea 120/2015 va intra în vigoare la 45 de zile de la data publicării, adică din data de 17 iulie 2015.
Pentru orice alte nelămuriri puteţi să apelaţi la serviciile unui consultant, folosind formularul de contact.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply