Se modifică procedurile privind cazierul fiscal
Guvernul a aprobat prin Ordonanţă o serie de modificări în ceea ce priveşte cazierul fiscal. Intrarea în vigoare a acestui act normativ va conduce la abrogarea Ordonanţei 75/2001 privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal. După cum se ştie, rolul cazierului fiscal este acela de urmărire a contribuabililor ce au săvârşit infracţiuni fiscale şi care au fost sancţionaţi conform legislaţiei în vigoare, iar prin schimbările implementate se urmăreşte eficientizarea acestui procedeu de reducere a evaziunii fiscale.
Construirea unui istoric al persoanelor ce ies din evidenţa cazierului fiscal şi care va fi păstrat timp de 10 ani, constituie o măsură introdusă prin noua Ordonanţă, care are ca scop monitorizarea contribuabililor şi facilitarea analizei de risc.
Cererea pentru eliberarea cazierului fiscal va putea fi depusă la orice organ fiscal.
Conform Ordonanţei date de Guvern, toate subunităţile organelor fiscale vor putea accesa baza de date centrală a cazierului fiscal şi vor putea elibera documentul pentru orice cetăţean, indiferent de localitatea de domiciliu şi Administraţia Fiscală la care este arondat. Astfel, o persoană ce are nevoie de eliberarea cazierului fiscal nu va mai fi nevoită să meargă la organul fiscal din zona de domiciliu ci va putea depune cererea la ANAF, în localitatea în care se află. De asemenea, se doreşte ca depunerea cererilor şi eliberarea de caziere fiscale să se poată face şi în mediul virtual, în format electronic, pentru a scuti contribuabilii de efectuarea unor drumuri suplimentare către organele fiscale.
Modificări privind înscrierea în cazierul fiscal
- Sancţiunile cu avertisment, care momentan sunt înscrise în cazierul fiscal, NU se vor mai înscrie în niciun cazier fiscal.
- Inactivitatea fiscală va fi înscrisă şi în cazierul fiscal al entităţilor fără personalitate juridică şi al reprezentanţilor desemnaţi ai acestora (făcându-se corelarea cu reglementările Codului de procedură fiscală). Înscrierea inactivităţii pentru reprezentanţii acestor entităţi va fi făcută odată cu declararea stării de inactivitate.
- Pentru contribuabilii ce înregistrează la Registrul comerţului starea de inactivitate temporară (conform Legii 207/2015), inactivitatea fiscală NU se va înscrie în cazierul fiscal.
- NU va mai exista situaţia în care organele fiscale pot emite o decizie de atragere a răspunderii solidare doar dacă debitorul devine insolvent sau insolvabil. Noua Ordonanţă va permite organului fiscal să emită această decizie tuturor cazurilor de atragere a răspunderii solidare.
- Potrivit Notei de fundamentare la Ordonanţa Guvernului privind cazierul fiscal, contribuabilii ce au fost sancţionaţi contravenţional de către legile contabile vor avea o menţionare distinctă a organizării cazierului fiscal.
- De asemenea, potrivit aceleiaşi note, se va reglementa distinct şi „atragerea răspunderii solidare cu debitorul declarat insolvent potrivit Legii 85/2014”.
- NU se mai păstrează termenul de 5 zile pentru înscrierea în cazierul fiscal a deciziei de răspundere solidară pentru care nu s-au continuat demersurile de contestare în contencios administrativ. Înscrierea în cazierul fiscal se va face DOAR dacă decizia este declarată definitivă prin hotărâre judecătorească sau dacă nu este atacată conform legii.
- Se reglementează înscrierea inactivităţii fiscale în cazierul fiscal al reprezentanţilor legali ai persoanelor juridice sau ai entităţilor fără personalitate juridică, chiar dacă aceasta a fost constatată înaintea numirii lor în poziţiile menţionate. Acest lucru se va întâmpla doar dacă inactivitatea fiscală a entităţii durează mai mult de un semestru calendaristic de la înregistrarea în Registrul comerţului sau în evidenţa altor organe abilitate.
Modificări privind scoaterea din cazierul fiscal
- Se reglementează scoaterea inactivităţii fiscale din cazierul fiscal al foştilor reprezentanţi legali, după 1 an de la schimbarea acestora sau de la terminarea mandatului.
- Termenul de scoatere din cazierul fiscal a contravenţiilor pentru care a fost achitată amenda va fi de o lună de la înscrierea în cazierul fiscal. Excepţie fac sancţiunile pentru nerespectarea regimului produselor accizabile, pentru care termenul de scoatere din cazierul fiscal va fi de 1 an.
- Termenul de eliminare din cazierul fiscal a faptelor sancţionate ca infracţiuni va fi de 5 ani de la data executării pedepsei, dacă în această perioadă contribuabilul nu a avut nicio recidivă.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply