Repausul săptămânal 48 de ore
Începând cu data de 11 Mai 2015, Codul Muncii a fost modificat prin Legea 97/2015. Astfel, articolul 137 aliniatul 1, din Legea 53/2003 – Codul Muncii are următorul conţinut:
“Repausul săptămânal este de 48 de ore, de regulă sâmbăta şi duminica.”
Cum interpretăm textul?
a) Timpul de odihnă săptămânal este calculat în ore (conform noilor modificări) faţă de evidenţa în zile (aplicabil până la data de 11 Mai 2015)
b) Timpul de odihnă săptămânal curge din momentul în care angajatul îşi finalizează norma normală de lucru. Legiuitorul nu menţionează în raport cu ce moment se calculează repausul săptămânal de 48 de ore; astfel, durata repausului săptămânal are o singură referinţă, ora la care se finalizează ultima tură de lucru.
c) Timpul de odihnă săptămânal se acordă “de regulă sâmbăta şi duminica” dar nu obligatoriu. Textul oferă companiilor posibilitatea de a stabili, prin Regulamentul Intern, perioada în care se acordă repausul săptămânal, dacă acesta nu se poate aloca pe durata zilelor de sâmbătă şi duminică.
d) În cazul în care repausul săptămânal se acordă în alte zile decât sâmbăta şi duminica, se aplică şi după modificarea legii conţinutul aliniatului 3), al aceluiaşi articol, care prevede obligaţia de plată a “unui spor”.
e) Legiuitorul oferă libera negociere a părţilor, pentru valoarea sporului de weekend care poate fi stabilit în sumă fixă sau în procente, nefiind stabilită valoarea minimă a acestuia.
Consultant Dreptul Muncii
George Răuţi
Leave a Reply