OUG 50/2015 modifică din nou Codul fiscal
Atât Legea 207/2015 (noul Cod de procedură fiscală) cât şi Legea 227/2015 (noul Cod fiscal) urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016 şi vor aduce o serie de modificări despre care am discutat anterior. Cu toate acestea, pe data de 3 noiembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial o Ordonanţă de Urgenţă prin care Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală vor avea parte de alte schimbări.
Schimbări la Codul fiscal 2016
La nivel de Cod fiscal, putem spune că OUG 50/2015 completează Legea 227/2015 cu unele elemente ce au fost considerate nesustenabile din punct de vedere economic în urmă cu doar câteva luni, cum sunt:
- 5% impozit pe dividende – dividendul brut distribuit către o persoană fizică sau juridică română va fi impozitat cu o cotă de 5%, din data de 1 ianuarie 2016, iar declararea şi plata către bugetul de stat se vor face până la data de 25 a lunii următoare plăţii dividendului.
Deşi această măsură poate diminua încasările la bugetul de stat, scopul principal este reprezentat de stimularea investiţiilor. Mediul de afaceri are nevoie de o astfel de relaxare fiscală, care să determine investitorii să implice mai mult capital şi să creeze societăţi eficiente, durabile şi profitabile. Impozitul de 5% pentru dividende urma să fie aplicat de la 1 ianuarie 2017 pentru că nu ar fi existat o bază financiară care să susţină scăderea plăţilor către bugetul de stat.
- Plafon de 100.000 de euro pentru microîntreprinderi – o societate va putea fi considerată a fi microîntreprindere dacă realizează venituri mai mici decât echivalentul în lei a 100.000 de euro. De asemenea, cotele de impozitare pentru microîntreprinderi vor fi:
- 1% pentru microîntreprinderile ce au 2 sau mai mulţi salariaţi;
- 2% pentru microîntreprinderile ce au 1 salariat;
- 3% pentru microîntreprinderile ce nu au niciun salariat.
Creşterea plafonului de încadrare în categoria microîntreprinderilor le va permite mai multor societăţi să aibă acest statut şi să beneficieze facilităţile oferite. Bineînţeles că firmele avantajate vor fi cele care au o cifră de afaceri cuprinsă între 65.000-100.000 euro şi care, după actualul cod fiscal, nu sunt considerate microîntreprinderi.
Anterior, acest plafon era preconizat a fi atins în mod progresiv (75.000 euro în 2017, 85.000 euro în 2018 şi 100.000 euro în 2019). În ceea ce priveşte procentul veniturilor realizate din activităţi de consultanţă şi management, acesta rămâne la acelaşi nivel de 20%.
- Cota de 9% pentru TVA pentru apa potabilă sau folosită pentru irigaţii
Reducerea cotei TVA de la 20% (cota standard de la 1 ianuarie 2016) la 9% pentru aceste servicii îşi are logica în faptul că toate băuturile (exceptând băuturile alcoolice) destinate consumului uman beneficiază deja de această cotă de TVA iar apa potabilă trebuia să fie adusă la acelaşi nivel.
Pe lângă acestea, OUG 50/2015 mai aduce o serie de schimbări fiscale despre care nu s-a discutat anterior în spaţiul public, cum sunt:
- Unităţile de învăţământ preuniversitar şi universitar din sistemul privat vor fi scutite de la plata impozitului pe profit.
- Persoanele care nu realizează venituri pe teritoriul României şi care nu figurează ca fiind co-asigurate, dar care au o asigurare de boală şi maternitate pe teritoriul unui stat membru UE sau al unui stat ce se află în acord bilateral de securitate socială cu România, vor fi exceptate de la plata CASS.
- 31 martie 2016 va fi termenul pentru depunerea următoarelor declaraţii:
- Declaraţiile referitoare la clădirile cu destinaţie economică sau mixtă, deţinute de persoanele fizice sau juridice;
- Declaraţiile referitoare la mijloacele de transport ce au fost radiate;
- Documentele justificative cu privire la reducerea sau scutirea de la plata anumitor impozite a persoanelor fizice sau juridice care beneficiază de acestea.
Anumite schimbări aduse Codului fiscal sunt semnificative şi vor genera diferenţe importante şi în contabilitate (cum ar fi trecerea la categoria microîntreprinderilor şi schimbarea modului de impozitare), pentru rezolvarea cărora aveţi nevoie de o firmă de contabilitate din Bucureşti. Un expert contabil din echipa City Square vă va sta la dispoziţie dacă decideţi să contactaţi serviciile de contabilitate oferite de noi.
Sursa foto: pixabay
Leave a Reply