Legea nr. 186/2015 elimină impozitarea Bacşişului şi Registrul de bani personali
Legea 186/2015 privind aprobarea OUG 8/2015 pentru modificarea şi completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 495 din 6 iulie 2015. Aceasta urmează să intre în vigoare la 3 zile de la data publicării în Monitorul Oficial (conform Legii 24/2000), adică începând cu data de 9 iulie 2015.
În luna mai, Guvernul a hotărât legiferarea bacşişului, prin evidenţierea lui pe un bon fiscal separat şi aplicarea cotei unice de impozitare de 16%. Însă la foarte scurt timp, pe fondul problemelor tehnice de aplicare, a renunţat la această măsură.
Legea 186/2015 stabileşte că:
- NU mai sunt asimilate bacşişului şi NU trebuie emis bon fiscal pentru suma de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar;
- Operatorii economici NU trebuie să mai deţină un Regulament de Ordine Interioară în care să menţioneze dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia societăţii sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor;
- NU se mai înregistrează în Registrul de bani personali sumele de bani deţinute de personalul operatorului economic care îşi desfăşoară activitatea în unitatea de vânzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor.
- Se anulează obligaţia personalului operatorului economic de a prezenta, la solicitarea organelor de control, sumele de bani deţinute.
Obligații până la 8 iulie 2015, inclusiv:
- Emiterea bonului fiscal separat pentru sumele de bani oferite în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate;
- Completarea Registrului de bani personali la ora începerii programului de lucru;
- Existenţa unui Regulament de Ordine Interioară prin care să se precizeze destinaţia bacşişului la locul de instalare a aparatului de marcat electronic fiscal, în vederea prezentării acestuia organelor de control.
Conform Ordonanţei promulgate, neemiterea bonului fiscal pentru toate bunurile livrate sau serviciile prestate, emiterea de bonuri cu o valoare inferioară preţului de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului ori nerespectarea prevederilor art. 1 alin. (8), care determină existenţa unei sume nejustificate, vor fi sancţionate. În sensul acestei prevederi, prin sumă nejustificată se înţelege contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate pentru care nu s-au emis bonuri fiscale, diferenţa până la preţul de vânzare a bunului sau tarifului de prestare a serviciului în cazul emiterii de bonuri cu o valoare inferioară ori contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate fără respectarea prevederilor art. 1 alin. (8).
Pentru obţinerea de informaţii suplimentare cu privire la impozitarea bacşişului vă recomandăm să apelaţi la serviciile unui consultant, folosind formularul disponibil aici.
Sursa foto: picjumbo
Leave a Reply